Reklama
 
Blog | Hynek Trojánek

Analogová cesta k očkování

Je dnes možné nechat se naočkovat proti COVID-19 i bez počítače, bez telefonu a třeba i bez platební karty?

Následující návod jsme vydali ve spolupráci s našimi dobrovolníky na webu Digitálních svobod.

Když Česko začalo očkovat proti COVID-19, vsadilo na digitální technologie. Zájemci o očkování tak museli otevřít webový prohlížeč, proklikat se skrz Centrální rezervační systém a zadat svoje telefonní číslo pro zaslání ověřovací SMS.

Někteří lidé v tom můžou vidět zásah do soukromí, někteří můžou mít problém s obsluhou rezervačního systému a někteří dokonce nemusí mít potřebné technické vybavení. Vzniká jim tak bariéra k očkování, která ohrožuje na zdraví je i jejich okolí.

Vláda si naštěstí uvědomila, že očkování začíná zpomalovat a je potřeba ho víc zpřístupnit, a proto se v pondělí 12. července 2021 otevřela nová cesta: očkovací centra bez registrace. V nich zpravidla není potřeba používat žádné digitální technologie, a přesto vás naočkují a můžete dostat i evropský očkovací certifikát.

Jak na to?

Budete potřebovat doklad totožnosti a kartičku od některé z českých zdravotních pojišťoven.

  1. Předem si ověřte u obvodního lékaře, že vám bude moct vytisknout očkovací certifikát. To bude potřeba, pokud by vám ho nevytiskli přímo na očkovacím místě, pokud byste ho ztratili nebo pokud bude potřeba obnovit jeho platnost.
  2. Dostavte se na očkovací místo s potřebnými doklady.
  3. Na místě dostanete formulář s informovaným souhlasem. Vyplňte ho. Stačí přepsat údaje, které máte v dokladech; není potřeba uvádět telefonní číslo ani e-mailovou adresu. Doptejte se personálu na cokoliv, co vám není jasné.
  4. Podstupte očkování.
  5. Požádejte o vytištění očkovacího certifikátu.

S vytištěným certifikátem se můžete prokazovat stejně jako s jeho elektronickou podobou. Pokud vám bylo naplánováno podání druhé dávky vakcíny, nezapomeňte se na něj dostavit.

Zhodnocení

Zrušení povinné registrace bylo skvělým krokem pro posílení práva na analog a zvýšení proočkovanosti v Česku.

Aby ale právo na analog měli opravdu všichni, je potřeba ještě několik vylepšení:

  • Samoplátci by měli mít možnost zaplatit za očkování hotově, a nebo by mělo být očkování zdarma pro všechny. Momentálně je očkování zdarma jen pro pojištěné, zatímco samoplátci jsou nuceni používat platební kartu.
  • Dostupnost papírových certifikátů by měla být zaručena, ať už u všech obvodních lékařů, nebo například na kontaktních Czech POINT. Rozhodně by neměla být pandemie COVID-19 využívána k protlačování digitálních řešení, jako je eIdentita.
  • Povinnost registrace by se měla zrušit ve všech očkovacích centrech, která mají volnou kapacitu.
  • Zájemci o očkování by měli být informováni o tom, že existuje analogová varianta a že uvádění telefonního čísla a e-mailové adresy není povinné.

Z hlediska ochrany osobních údajů by se pak měly být z Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) pravidelně mazat všechny nepotřebné údaje, aby se zamezilo jejich zneužití.

Reklama