Reklama
 
Blog | Hynek Trojánek

Nechte svůj domov zmizet z Google Maps

Prádlo visící na šňůře, oprýskaná omítka, auto parkující před domem, pohled do oken… Štve vás, co lze usoudit o vašem domově na základě Google Maps? Můžete to změnit.

Na konci každého roku vychází vždy celá řada přehledů, jak si na rok další už opravdu konečně pořádně ohlídat soukromí. S příbývajícími technologiemi, které jsou vůči našemu soukromí čím dál tím více invazivnější, jsou i tyto přehledu stále delší a složitější.

Server Mashable, který se dlouhodobě věnuje otázkám ochrany soukromí, však letos v lednu přišel s nebývale jednoduchým a praktickým seznamem, ve kterém je v sedmi bodech popsáno to, co může pro ochranu soukromí v on-line prostoru udělat každý.

Jeden z bodů se pak týká i rozmazání vašeho domova na Google Maps, kterému se na serveru věnují v samostatném článku. Vždy, když dojde na debaty o soukromí, přispěchá někdo s klasickým argumentem, dle kterého kdo nic neprovedl, nemá co skrývat. Tímto argumentem se obhajují kamery ve veřejném prostoru, a určitě by jím byl někdo ochotný obhájit také Google Maps, které jsou přece užitečné a domy ukazují jen z venku. Pokud však spíše souzníte s tezí, že kdo nemá co skrývat, není nikým, pokud máte vážné obavy, že by vizuální střípky z on-line prezentace vašeho bydliště mohly být někým zneužitelné, či pokud zkrátka nestojíte o to, aby kdokoliv okukoval váš barák on-line, můžete to s pomocí níže uvedeného návodu změnit. Jsou to vlastně takové virtuální závěsy…

  • běžte na stránky Google Maps a zadejte vaší adresu
  • pomocí přesunutí panáčka přepněte do Street View módu
  • upravte pohled tak, aby bylo přesně vidět, co chcete rozostřit
  • vpravo dole klikněte na Nahlásit problém
  • vyplňte, co přesně chcete rozmazat a případně doplňte proč (ze zkušenosti autora tohoto článku stačí obecně napsat, že tak činíte ze subjektivního důvodu ochrany soukromí)
  • zadejte e-mail a počkejte, co se stane (pokud nechcete zadávat váš osobní e-mail, můžete si vytvořit nový, bezpečný, pro tyto účely by mohl sloužit i e-mail dočasný, se kterým však přijdete o možnost zjistit, jak Google s vaším požadavkem naložil)

Přejeme, ať se dílo podaří a užijte si váš nový, rozmazaný domov na Google Maps!

PS: Pokud vám přijde, že mezi ostatními domy je teď ten váš rozmazený o to více nápadný, pak ano, je to přesně tak, tento efekt má dokonce i název: Efekt Streisandové. Nezbývá tak než doufat, že rozmazaných domů bude přibývat a tento efekt bude tedy oslabovat.

PS2: Návod na to, jak rozmazat dům i v ostatních mapách (včetně Mapy.cz) pak přinesl nedávno server Živě.cz.

Reklama