Reklama
 
Blog | Hynek Trojánek

Nové trendy ve sledování i v líčení

Zbývá posledních pár dní, kdy můžou lidé v Česku podepsat petici Reclaim Your Face proti kamerám rozpoznávající tváře. Podpis již připojilo téměř 80 000 lidí z celé Evropy.

Kamery na rozpoznávání tváří byly dlouho strašákem, který však působí kdesi daleko v Číně. To se v posledních letech změnilo a s tzv. biometrickými systémy, které umožňují přiřadit k tváři pohybující se ve veřejném prostoru okamžitě identitu a další údaje, se setkávají čím dál častěji i lidé v Evropě.

Systémy jsou zaváděny s tím, že umožní rychleji odbavit frontu (třeba i ve školní jídelně), nebo s obvyklým poukazem na zabezpečení hromadných akcí. Skvělý přehled příkladů, jak se s těmito chytrými kamerami aktuálně perou zákony jednotlivých evropských států, sepsala nedávno má kolegyně pro Lupa.cz: Sledovací kamery všude? Jak evropské státy přistupují k využívání biometrických technologií.

V Česku jsou zatím tyto kamery používány pouze na Letišti Václava Havla: podle naší analýzy však již zde nejsou kamery provozovány v souladu se zákonem. Právě legislativa zaručující, že využití těchto technologií nebude mít zásadní dopady na naše práva a svobody, je přitom to, co nám aktuálně chybí.

Téma kamer na rozpoznávání tváří není jednoduché, zaznívají v něm argumenty jak právní, tak technické. Pro ty, kdo nemají čas se prokousávat dlouhými články a analýzami, jsme proto připravili odlehčený klip: mrkněte, jak se dá před těmito kamerami chránit! A hned poté připojte svůj podpis pod petici.

Reklama