Reklama
 
Blog | Hynek Trojánek

Signal i pro ty, kdo nemají chytrý telefon

Signal je k soukromí přívětivý komunikační nástroj, který se těší čím dál větší popularitě. Přes počítač ho přitom mohou používat i lidé bez smartphonu. Jak na to?

Na první pohled se to možná zdá absurdní. Proč by někdo odmítal smartphone a zároveň chtěl mít Signal? Tato kombinace však není tak zvláštní. Chytrý telefon často odmítají lidé, kteří nechtějí být zahlceni aplikacemi či chtějí mít oddělenou práci od osobního života. Obecně lidé, kteří ví, že svodům neustále kontrolovat, zda se neobjevila nová notifikace či zpráva, zkrátka nejsou schopni odolat. Ostatně přímo s cílem, aby byl používán co nejméně, již vznikl třeba designový Light Phone.

Tito lidé však zároveň nechtějí být úplně odříznuti od společných rodinných konverzací, či od aktuálního dění v pracovních či aktivistických kolektivech. Právě pro ně je tu příjemný kompromis: možnost rozjet Signal na svém počítači.

Jak na to
Přehledný návod, jak zprovoznit Signal na počítači s operačním systémem Windows, je k nalezení na serveru GitHub: Signal on Windows without a smartphone. Níže stručný výtah toho podstatného:

  • k instalaci je potřeba stáhnout do počítače aplikaci Signal, programovací jazyk Java a samotné rozhraní Signal, které vytvořil AsamK
  • přes příkazový řádek zadáte a tedy zaregistrujete své telefonní číslo, které potvrdíte příchozí SMS zprávou
  • v počítači otevřete aplikaci Signal a proces dokončíte potvrzením QR kódu (ani na to není potřeba chytrý telefon)

Pro obyčejného uživatele digitálních technologií může být celý návod náročný, ale s trochou pomoci od někoho IT zdatného ve vašem okolí zabere celá operace maximálně hodinu. Ideální je s pomocí oslovit třeba toho, kdo s vámi chce přes Signal komunikovat a dosud kvůli vašemu hloupému telefonu nemohl .)

Reklama