Reklama
 
Blog | Hynek Trojánek

Skaut jako centrum digitální hygieny, jehož obliba stoupá

Zdálo by se možná, že najít dnes komunitu nebo organizaci, která na svody digitalizace pohlíží kriticky – a co víc, hodnotu analogu staví na odiv – je nadlidský úkol. Opak je pravdou: tou organizací je český skaut, jehož obliba v posledních letech stoupá.

V Česku je aktuálně téměř sedmdesát tisíc skautů a skautek: to znamená téměř sedmdesát tisíc lidí, kteří pravidelně jezdí do přírody či na letní tábory, kde jsou… Často bez mobilu. A ještě častěji pak úplně bez elektřiny. Jak lze ale tento přístup skloubit s všeprostupující digitalizací?

Jak dokazuje článek Průvodcem digitální dobou v časopisu Skauting z roku 2018, skauti berou moderní technologie jako výzvu v duchu odvěkého tradičního hesla Buď připraven: snaží se využívat jejich dobré stránky a varovat před těmi stinnými. Není to však jednoduché: jak a proč seznamovat děti s buzolou, když mají v kapse mobil s on-line mapou? Článek poskytuje třináct konkrétních rad, jak se s technologiemi popasovat – a jsou to rady užitečné nejen pro skauty a skautky.

K samotné přítomnosti mobilů na táborech se pak nedávno vyjádřila mluvčí skautu Barbora Trojak, podle které jsou to často spíše rodiče, kdo stojí o přítomnost mobilů na táboře (kvůli možnosti kontroly), než děti samotné.

O krátkou vzpomínku na to, jak vznikla skautská základna Lísek, na kterou ani v roce 2021 není zavedena elektřina, se s námi podělil příznivec Digitálních svobod Jan Korbel:

Kolem roku 1992 naše skautské středisko Stínadla Písek získalo od města kus louky a lesa do pronájmu. Postupně jsme zde vybudovali základnu (nyní již naší včetně pozemků), která slouží jako celoroční zázemí pro nás i jiné skauty či dětské organizace.

V devadesátých letech bylo poměrně jednoduché udržet základnu bez elektriky. Postupem doby jsme se jí ale úplně nevyhnuli – v rámci některých větších budovatelských prací jsme využili dočasně přivezenou centrálu. Přesto jsme rádi, že nejsme připojeni na vedení elektrické energie, které vede přes naše pozemky do hájovny.

Občas si z někoho děláme srandu, že má ve srubu rozsvítit neexistujícím vypínačem, ale ve skutečnosti nám elektrika nebo wifi moc nechybí. Naše děti mají na táborech zakázané mobily a přehrávače a určitě je občas postrádají. Nikdy to ale netrvá dlouho.

Reklama