Reklama
 
Blog | Hynek Trojánek

Těšte se na Digitální disidenty

Právo na analog, tak zní název jedné z kampaní, které se věnujeme v rámci programu Digitální svobody. Totožný název ale nesl i jeden z večerů našeho Big Brother Film Festivalu, který se uskutečnil v září. Chtěli jsme ho zasvětit lidem, kteří z různých důvodů nepoužívají digitální technologie. Narazili jsme však na nečekaný problém: žádný filmový dokument o takových lidech zatím nevznikl.

Existují dokumenty o lidech, kteří se rozhodli žít bez digitálních pomocníků stranou společnosti, v přírodě, či v oblastech mimo hlavní civilizační uzly. Film o lidech, kteří dobrovolně nevyužívají digitální technologie a přesto chtějí být den co den aktivní součástí společnosti, pracovat či se podílet na utváření veřejného prostoru, není. A tak jsme se ho rozhodli natočit!

Na našem festivalu tak mohli návštěvníci spatřit více než dvacet minut audiovizuálního sestřihu rozhovorů s lidmi, kteří popisují, proč nemají chytrý telefon, proč omezili své on-line bytí na sociálních sítích (či on-line bytí obecně) a jakou roli hrají digitální technologie v rámci jejich vztahů, ať už rodinných či pracovních. A protože jsme cítili, že natočený materiál má potenciál, rozhodli jsme se s režisérkou Barborou Johansson v práci na dokumentu nepolevit ani po skončení festivalu. Výsledkem je středometrážní film DIGITÁLNÍ DISIDENTI, ve kterém o svém přístupu k digitálním technologiím mluví třeba kavárník a tvůrce městských projektů pro veřejnost Ondřej Kobza či divadelní režisérka Zuzana Burianová. Jednotlivé osobní příběhy uvádí do kontextu sociolog Petr Lupač, který se dlouhodobě zabývá fenoménem digitální propasti, o zvuk se postaral kritikou oceňovaný hudebník Martin Tvrdý.

Už se nemůžeme dočkat, až film představíme příští rok veřejnosti. Více informací o filmu je zatím zde, na trailer se podívejte tady:

Autorkou fotografie v článku je Sandra Sedlecká.

 

Reklama